Behind the scenes: Design secrets of the new Range Rover Evoque

This is the challenge: redesign the Evoque to accommodate the electric motor, battery pack and control systems of a plugin hybrid drivetrain, meet stiffer crash regulations, carry more equipment and offer more rear-seat room and a bigger boot. And all this within the same footprint.

True, the first Range Rover Evoque is hardly the world’s smallest car, but that’s an awful lot of extra kit to find room for, never mind teasing out some extra space for back-benchers and luggage. So why stick to exactly the same dimensions and make the task harder?

Because Land Rover’s market research established that owners of the original Evoque were adamant that it should not get any bigger. In fact, the new Evoque doesn’t occupy exactly the same volume of space as the old (it’s 1mm longer at 4371mm, 10mm wider at 2100mm, 14mm taller at 1649mm and its wheelbase, which has no effect on the footprint, of course, is 21mm longer at 2681mm). But it’s very close.

How, then, did Land Rover set about finding the extra cubic centimetres to accommodate these requirements? The process starts, explains vehicle package manager Christophe Sacré, with ‘a statement of intent’. Which is effectively a list of packaging wants majoring on visibility and internal space. They include preserving the driving position but lowering the steering column so that you’re arranged much as you would be in a Range Rover Sport, improving the visibility of the bonnet’s corners, parking the wipers out of sight, improving visibility around the door and interior mirrors, and maintaining or bettering visibility to the rear. In accommodation terms, the objectives were to preserve the original’s front seat space, increase rear room and enlarge the boot, which also had to look visibly bigger.

Interior

Chief interior designer Paul Ray must furnish the bare interior of this reimagined Evoque and admits that, occasionally, his team fill in some of the nooks and crannies eked out by their engineer colleagues in order to produce more flowing lines. “We take space away to create the illusion of more space,” he says. “If you squeeze the carpet, it can look untidy if it literally follows the contours.” So every last cubic millimetre of space won in the rear footwell may not see daylight, but it’ll certainly look neat down there.

Like his engineer colleagues, Ray has to find space for more kit, such as massage and cooling seats. “It still has to feel roomy, and that’s difficult with a smaller car,” he says. Again, the cave helps. “It makes decisions quicker, and you feel more confident about those decisions,” concludes Ray.

Leave a Reply